Xanthan Gum 200 g
Növényi eredetű, természetes gélképző, sűrítő, zselésítő anyag. Fehér színű por, vízben oldható. E415 néven megtalálható élelmiszerekben is. Az elkészítési folyamat során bármikor hozzáadható a keverékhez, hidegen és melegen is feldolgozható.
Hűségpont (vásárlás után): 11
AZONOSÍTÁS:
INCI: Xanthan Gum
CAS: 11138-66-2
EINECS: 234-394-2
TERMÉKJELLEMZŐK:
Vízben nagyon jól oldódó, fehér színű por. Semleges illatú. Zselésít, sűrít, gélesít. Hidegen és melegen is felhasználható, nem hőérzékeny. Az élelmiszeripar nagy mennyiségben használja lekvárokhoz, szószokhoz, kenyerekhez, péksüteményekhez, zselékhez, stb. Kozmetikumok esetében hidratálóként és emulgálószerként alkalmazzák.
Webáruházunkban 3 féle kiszerelésben kapható: 100 g, 200 g, 500 g
ELŐÁLLÍTÁS:
Vízben szénhidrátot oldanak fel, majd nitrogén tartalmú vegyületet adnak hozzá, valamint foszfor-forrást. Az ipari fermentációt kevert és levegőztetett bioreaktorban végzik, így a baktériumtenyészet xantángumit választ ki az extracelluláris térbe. Így 3-5 tömegszázalékos xantángumi-koncentráció érhető el.
A xantángumi egy természetes poliszacharid, amelyet kozmetikumokhoz és testápolási termékekhez használnak kötőanyagként, emulzió stabilizálóként, emulgeálószerként és viszkozitást növelő anyagként. Megakadályozza hogy a kozmetikai készítményekben használt egyéb összetevők szétessenek. Igen népszerű összetevője a természetes/bio/natúr/organikus bőrápolási készítményeknek.
FELHASZNÁLÁS:
Kozmetikai és élelmiszeripari sűrítő, emulgáló, zselésítő anyag. Egyszerű felhasználhatóság jellemzi, a krémekbe akár utólag is belekeverhető. Nem allergén, biztonsággal alkalmazható. Az elkészített krémbe utólag is belekeverhető. Kb. 30 percre van szükség hogy az anyag a nedvességet felvegye és kialakuljon a gél állapot. Többszöri keverés szükséges mielőtt a készítményt a megfelelően előkészített és fertőtlenített flakonba töltjük.
A xantangumot gyakran használják olyan készítményekben, amelyek víz- és olaj komponenseket egyaránt tartalmaznak. De miért van szükség a xantan gumra? Amikor a vizet és az olajat összekeverik/összerázzák, olajcseppek diszpergálják a vizet, és fordítva. Azonban ha a rázás/keverés leáll, a két fázis (víz és olaj) szépen lassan elkülönül egymástól. A probléma megoldására emulziós stabilizátort kell használni; pl.: a xantangumot. Felületaktív anyagok emulgeálószereként is használható, mivel csökkenti az emulgeálandó anyagok felületi feszültségét.
TIPP: Arckrém allergiás bőrre. Elkészítheted Te magad is, ha már minden bolti termékból eleged van. A hozzávalók olyan természetes olajok, mint például csipkebogyómag-, sárgabarackmag-, feketeköménymag-, ligetszépe-, ricinus olaj, és persze a bőr kedvence, a sheavaj. Nem csak allergiás bőrre használható, minden bőrtípus profitálhat használatából.
További felhasználási tippeket a különböző kiszereléseknél, és a Humanity tudástárban találhatsz.
Használható:
- tisztítószerekben
- arcmaszkokban
- szérumokban
- peelingekben/hámlasztókban
- emulgeáló szerként
- emulzió stabilitásának növelésére
- gélképzésre
- felületaktív anyagokhoz
- viszkozitás növelésének érdekében
TÁROLÁS:
Fénytől és melegtől védett, száraz helyen tárolandó.