Xanthan Gum
Természetes növényi eredetű, vízben oldható, fehér színű, sűrítő, zselésítő, gélképző anyag. Xanthan Gum/xantán gumi - E415.
Hidegen és melegen is feldolgozható, utólag is belekeverhető a krémekbe.
Az ár 100 grammra vonatkozik.
Hűségpont (vásárlás után): 6
AZONOSÍTÁS:
INCI: Xanthan Gum
CAS: 11138-66-2
EINECS: 234-394-2
TERMÉKJELLEMZŐK:
Vízben nagyon jól oldódó, fehér színű por. Semleges illatú. Zselésít, sűrít, gélesít. Hidegen és melegen is felhasználható, nem hőérzékeny. Az élelmiszeripar nagy mennyiségben használja (E415) lekvárokhoz, szószokhoz, kenyerekhez, péksüteményekhez, zselékhez, stb. Kozmetikumok esetében hidratálóként és emulgálószerként alkalmazzák.
Webáruházunkban 3 féle kiszerelésben kapható: 100 g, 200 g, 500 g
ELŐÁLLÍTÁS:
Vízben szénhidrátot oldanak fel, majd nitrogén tartalmú vegyületet adnak hozzá, valamint foszfor-forrást. Az ipari fermentációt kevert és levegőztetett bioreaktorban végzik, így a baktériumtenyészet xantángumit választ ki az extracelluláris térbe. Így 3-5 tömegszázalékos xantángumi-koncentráció érhető el.
A xantángumi egy természetes poliszacharid, amelyet kozmetikumokhoz és testápolási termékekhez használnak kötőanyagként, emulzió stabilizálóként, emulgeálószerként és viszkozitást növelő anyagként. Megakadályozza hogy a kozmetikai készítményekben használt egyéb összetevők szétessenek. Igen népszerű összetevője a természetes/bio/natúr/organikus bőrápolási készítményeknek.
FELHASZNÁLÁS:
Felhasználása az élelmiszeriparban is nagymértékű, de házilag készített kozmetikumaidba is teheted a megfelelő zselés, géles állag eléréséért. Nem hőérzékeny, és a folyamat bármelyik szakaszában hozzáadható, akár utólag is. Viszkozitásnövelő, ami azt jelenti, hogy xantán gumi használatával krémünk kevésbé lesz folyós. Kiváló emulgálószerként is, így a vizes és olajos részek tökéletesen elegyednek, és később sem kell attól tartanod, hogy szétválnak az összetevők.
Az elkészített krémbe utólag is belekeverhető. Kb. 30 percre van szükség hogy az anyag a nedvességet felvegye és kialakuljon a gél állapot. Többszöri keverés szükséges mielőtt a készítményt a megfelelően előkészített és fertőtlenített flakonba töltjük.
TIPP: Készíts napvédő krémet, csupa jó hozzávalóval, a megfelelő állagról pedig a xantán gumi gondoskodik. Ez a recept olyan kiváló alapanyagokat tartalmaz, mint például makadámia olaj, növényi szkvalén, selyemprotein por, E-vitamin, Panthenol, és a felsorolásnak még nincs vége. A Q10-et helyettesítheted hialuronsavval is.
További felhasználási tippeket a különböző kiszereléseknél és a Humanity tudástárban találhatsz.
Használható:
- tisztítószerekben
- arcmaszkokban
- szérumokban
- peelingekben/hámlasztókban
- emulgeáló szerként
- emulzió stabilitásának növelésére
- gélképzésre
- felületaktív anyagokhoz
- viszkozitás növelésének érdekében
TÁROLÁS:
Fénytől és melegtől védett, száraz helyen tárolandó.