Mitől lesz sima a testvaj?
A kozmetikai készítményekben használt vajak különféle zsírsavakból állnak. Ilyenek például a sztearinsav, palmitinsav, laurinsav, olajsav. Ha melegítjük őket, mindegyik folyékonnyá válik különböző hőmérsékleten. Azonban a visszaszilárdulás ideje is változó. Ezért ha csak simán hagyjuk megszilárdulni, akkor a telített vajak hamarabb megszilárdulnak, mint az olajok, így jönnek létre a szemcsék, nagyobb darabok a testvajban.
A megoldás az egyenletes hűtés lehet, amikor a vajak egyszerre hűlnek le, így elkerülhetjük a szemcsésedést és egyenetlen keményedést. Ezt a trükköt bevetheted akkor is, ha az autóban vagy a fűtőtestnél felejtetted az ajakbalzsamot, testvajat. Ezesetben olvaszd fel a terméket, és hűtsd le a megfelelő módon.
Ami még fontos testvajak készítésénél, hogy kellő ideig keverd a masszát (amíg nyomot hagy). Keverd addig a folyékony masszát, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ha már sűrűsödik, cseppents vissza a keverékbe egy cseppet, és ha nyomot hagy, akkor már jól állsz. Itt arra figyelj, hogy ne legyen túl sűrű, se túl folyékony, vagyis a kettő közötti állapot a legmegfelelőbb. Ha elérted ezt a sűrűséget, töltsd ki a neki szánt tégelybe.
Jeges vagy hideg vizes hűtőfürdőt készítsek?
A hűtőfürdők milyenségét is több tényező együttes állása szabja meg. Van, hogy szükségünk van a hűtés gyorsítására, azonban van, hogy nem szükséges túl gyorsan lehűteni a keveréket. Úgy válasszuk ki a hűtés módját, hogy figyelembe vesszük az összetételét, a keverőtál anyagát, és hogy milyen gyorsan szükséges lehűlnie a keveréknek.
Egyéb tényezők is befolyásolják a hűtést, és a megfelelő állag eléréséhez szánt időt. Ilyenek például:
- ha több a viasz benne, mint a vajak, akkor sokkal hamarabb szilárdul
- a kis adag gyorsabban hűl, mint a nagy adag
- a vastag mérőpohár tovább tartja a meleget, így lényegesen lassabban hűl, mint mondjuk egy vékony mérőpohár, műanyag- vagy egy fémtál
Tipp: Ha úgy látod, hogy szemcsésedik, semmi gond, újra próbálhatod. Csak melegítsd fel újra a testvajat, hogy elkezdhesd előről a hűtést.
Végső hűtés:
Elsősorban a tégelybe öntés után a szobahőmérsékletű hűtés javasolt. Három hűtési mód közül választhatunk: szobahőmérséklet, hűtő, vagy fagyasztó. Valamelyiknek működnie kell. Ha úgy látod, hogy "lisztes a teteje", akkor nem jól hűlt ki. Felolvasztás, nyomkövetés (cseppentő próba), majd hűtőbe tesszük. Ha ez sem működik, próbálkozz ugyanezzel a sorrenddel, csak most fagyasztóba téve.
Ha egyik hűtés sem volt jó, akkor újraolvasztás, de ezúttal jobban figyelj a cseppentő próbára. Ott lehet a hiba, ami megakadályozza hogy szépen hűljön ki a testvaj.
Ha nyáron készíted, előfordulhat, hogy a szobahőmérséklet túl magas, vagy télen a fűtési szezonban. Azonban erre is van megoldás, méghozzá az, ha sűrítőt teszel a keverékbe. A legjobb ilyen esetben a zsíros hűsítő: sztearinsav, cetilalkohol, cetil-sztearil alkohol.
A testvaj készítése gyakorlatot igényel. Ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül. Kitartással és próbálkozással ráérzel majd, és megalkotod azt a bőrápolót, amit elképzeltél magadnak.