Aranyszabályok kozmetikum készítéshez
Mielőtt saját készítésű kozmetikum készítésébe kezdesz, érdemes átgondolni néhány szabályt, amellyel nem csak megkönnyítheted a saját munkád, hanem sikerre is viheted. Legalábbis a megfelelő felkészültség az alapja mindennek, így kiküszöbölünk néhány problémát.
1. Az első és legfontosabb, hogy magadat védd az esetleges káros hatásoktól.
Azt mondanunk sem kell, hiszen mindenki tudja, hogy gyermekek és háziállatok ne tartózkodjanak a közelben a kozmetikumok készítésekor. Viselj mindig védőruházatot, védőszemüveget, maszkot ha poros-szálló-veszélyes anyagot gőzölgő alapanyagokkal dolgozol, kesztyűt, esetleg kötényt is, hogy megóvd a ruhádat. Lehet, hogy a kész kozmetikumban már csak a jótékony és hasznos hatását érzed az összetevőknek, de külön-külön sajnos okozhatnak irritációt. Ezért mindig légy óvatos az alapanyagokkal és a hővel.
2. Mindig fertőtlenítsd a munkafelületet, és az eszközöket, edényeket is mielőtt dolgozni kezdesz velük.
Ezt a lépést nem lehet kikerülni, ha a kozmetikumokat veszély nélkül pár napnál tovább szeretnéd használni. Érdemes jól fertőtleníthető edényeket és eszközöket alkalmazni. Ilyenek az üveg- és rozsdamentes acél tálak, keverők, mixerek, stb. Ennek ellenére bekövetkezhet romlás, ami a minőséget és használhatóságot is befolyásolja. Így ha szín-, állag-, és illatbéli különbséget látsz, ne habozz, dobd ki inkább és készíts újat. Nem szabad az egészséget kockáztatni.
3. Használj külön otthoni és külön kozmetikum készítős eszközöket és edényeket.
Ne használd a háztartási eszközeidet, mert oda-vissza gondot okozhatnak. Néha bizony erős vegyszerekkel kell dolgoznunk, hogy előállíthassuk a számunkra megfelelő kozmetikumokat. Ezen kívül pedig a folyamatos fertőtlenítőszer használata sem javasolt az ételkészítéshez használt eszközeinken, viszont a kozmetikumoknál (főleg ha nem használunk tartósítószert) elengedhetetlen a megfelelő higiénia.
4. Eleinte dolgozz receptekkel.
Az első időszakban kövesd a recepteket és a bennük található mennyiségeket, ugyanis kellő tapasztalat nélkül nehéz eltalálni a jó arányokat. Senki sem úgy születik, hogy kiválóan zsonglőrködik a mennyiségekkel, azonban gyakorlással profi szintre is juthatunk a kozmetikum készítésben. Sajnos a nem megfelelő arányok az egész végeredményt elronthatják. Senkit nem akarunk lebeszélni a kísérletezésről, hiszen abből is születhetnek jó dolgok. Az interneten található kalkulátorok nagy segítségünkre lehetnek a mennyiségek kiszámításában.
5. Teszteld az új receptjeidet.
Mielőtt elkészítenél egy nagyobb mennyiségű krémet, szappant, tusfürdőt, stb., érdemes kipróbálni kisebb adagban, hogy biztosan minden a terv szerint alakul. A kívánt mennyiséget felezd, vagy harmadold, és csak kis adagban készítsd el először, így ha nem sikerül, nem sok anyag vész kárba. Így a kész terméket tesztelheted is magadon, ami szintén nagyon fontos, hogy bírni fogja-e a bőröd, vagy szükséges még hozzá egy kis finomítás.
6. Óvatosan bánj az illóolajokkal.
Számos jótékony hatásuk mellett kellemetlen perceket is okozhatnak. Vannak "fényérzékenyítő" és "égető" olajok is, amelyek akár súlyos bőrproblémákat idézhetnek elő. Alaposan olvass utána a használni kívánt illóolajoknak, tudd meg a jó és a veszélyes tulajdonságaikat is. A biztonság a legfontosabb, ami nem csak a termék elkészítésekor, hanem a termék használatakor is elsődleges szempont.
7. Ismerkedj meg a tartósítőszerekkel, nem mind ördögtől való.
Gyakran hallunk káros összetevőkről a kozmetikumokban, amelyek között előfordulnak tartósítószerek is. Azonban nem mindegyik káros, sőt, vannak natúrkozmetikumokhoz alkalmazható bevizsgált és elfogadott természetes, vagy természetazonos tartósítószerek is (pl. Cosgard, Rokonsal). Az alapos fertőtlenítés és higiéniai szabályok betartása mellett ha szükséges, használd bátran ezeket a konzerválószereket, hogy biztonsággal használhasd vagy árulhasd termékeidet.
8. Tanulás, türelem!
A saját termékek megtervezése és elkészítése sok türelmet igényel. Többszöri finomítás is szükséges lehet, mire a kozmetikum tökéletes lesz. A tanulási és fejlesztési folyamatban érdemes jegyzetelni mindent, ami szükséges lehet. Mennyiségek, hőmérséklet, tesztelés, tapasztalat, módosítások, stb. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek a tökéletes recept megalkotásában, ami egyenes út a tökéletes termékhez. Későbbi termékek tervezésénél a korábbi tapasztalatok és jegyzetek döntő fontosságúak lehetnek.