A kíméletes zsíroldó

Főzés során a makacs, ragacsos zsírgőz belepi a konyhában lévő tárgyakat, eszközöket. A folyamatos, alapos takarítással megelőzhetjük a nagyobb károkat eszközeinken, de ha már meggyűlt a bajunk a zsíros gőzzel, íme egy filléres tisztítószer.
A probléma jelen van. Minél előbb megoldás kell, azonban nem alkalmazhatunk bármilyen zsíroldószert a különböző felületeken. Számolnunk kell kémiai reakciókkal, felület sérülésekkel, ezért nézzük meg alaposan a tisztításra váró felületet.
A konyhai páraelszívók javarészt ma már alumíniumból készülnek. A legtöbb jól működő olcsó zsíroldószer ez esetben nem fog működni károkozás nélkül.
A szódabikarbóna nem csak olcsó, de nagyon kíméletes tisztítószer is. Apró szemcséinek köszönhetően alaposan képes zsírt oldani, polírozni, és nem lép kémiai reakcióba a tisztított felülettel.
A nálunk bevált módszer a következő:
Amire szükséged lesz:
A szűrőket (ha kivehető) áztassuk meleg vízbe, szórjuk meg jó alaposan szódabikarbónával, majd 10-15 perc hatóidő elteltével szódabikarbónás szivaccsal kezdjük el óvatosan dörzsölni. Nem kell nagy erőt kifejteni, hiszen a meleg víz és a szódabikarbóna megteszi a kellő lépéseket a tisztítás ügyében.
Ugyanez a folyamat ismétlendő amíg teljesen tiszta nem lesz az egész páraelszívónk. A felső részeknél nem kell áztatni, ott elég csak szódabikarbónás szivaccsal letakarítani.
Ezzel a módszerrel kiválóan tisztítható más konyhai eszköz, gép is: például gáztűzhely, konyhapult, sütő belseje (üveg rész is).
Cimkék: szódabikarbóna